Pristagarna Josefin Tollgren och Julia Walldén tillsammans med Norconsults Marta Juhlén. Foto: Magnus Berglund

De vann Norconsultpriset för bästa artikel

I veckan delades Norconsultpriset ut för bästa artikel i tidskriften Vatten. Priset delas ut för andra året i rad, och instiftades för att uppmuntra fler unga ingenjörer till att skriva populärvetenskapliga artiklar.

- Norconsult vill vara med och utveckla branschen och vi ser kunskapsutveckling som en viktig del i detta. Därför instiftade vi priset, berättar affärsområdeschef och vice VD Anna-Jeanette Larnelius.

Priset på 5000 kr gick till Josefin Tollgren och Julia Walldén, som tidigare studerat vid Lunds Tekniska Högskola.

Juryns motivering

Josefin Tollgren och Julia Walldén tilldelas priset för sin artikel i tidskriften VATTEN ”En flödesanalys för Kävlingeån – HEC-RAS modellering med fokus på dämmens inverkan”. I studien används en numerisk modell av Kävlingeån för att undersöka effekten av dämmen på vattenflödet med syftet att skapa en bättre levnadsmiljö för vattenlevande organismer. Med modellen undersöks olika scenarier med avseende på rivning av vissa dämmen. Artikeln är mycket välskriven och visar på ett tydligt och pedagogiskt sätt kopplingen mellan hydraulik och ekologi, samt belyser väl problemställningens komplexitet.