Multisalen klar för insläpp

Enastående ljud vid biopremiär i Sjöängen

Efter närmare sex års arbete från ax till limpa är Sjöängens kunskaps- och kulturcentrum i Askersund redo att tas i bruk.Norconsult har projekterat den omfattande tekniken i multisalen, vars biofunktion invigdes i helgen.

Sjöängens kunskaps- och kulturcentrum i Askersund är ett komplex om 12.500 m2 med bl. a. grundskola, bibliotek, konsthall och en multisal med 500 platser.Norconsult har projekterat arkitektur och akustik för hela byggnaden samt ljud- och bildteknik, styrsystem och delar av scenmekanik och scenbelysning för multisalen. Multisalen är konstruerad för konsert (akustisk respektive elförstärkt musik), teater, dans, bio och konferens.

Biografen drivs av Folkets hus-föreningen. 28 augusti invigdes biografen med fullsatta föreställningar. Salongen är, som första multisalen i landet, utrustad med Dolby Atmos, ett nytt format för surroundljud i 3D där lyssnaren är omsluten av högtalare, inklusive högtalare i taket. Askersund är femte orten efter Solna, Strängnäs, Uddevalla och Ronneby med Atmos.

Filmrecensenten Ronny Svensson från TV4 var på plats och var mycket imponerad av ljudet. Även Dolbys tuning-expert, influgen från Barcelona för Atmos-certifieringen, var mycket belåten med design och utförande.

Multisalens övriga funktioner invigs i etapper under hösten med Charlotte Perrelli och Bohuslän Big Band, Askersunds manskör m fl som nästa programpunkter i november.

Kontaktperson:

Fredrik Henn
Mob: +46 70 22 88 032
fredrik.henn@norconsult.com