Foto: Mörbylånga kommun

Han är nominerad till Årets Nytänkare på Framtidsgalan 2018

Peter Asteberg, projektledare inom infrastruktur på Mörbylånga kommun, är nominerad till Årets Nytänkare för sitt arbete med Mörbylånga Vattenverk, där Norconsult ansvarar för VA-projektering och utredning.

Framtidsverket arrangerar årligen Framtidsgalan i Stockholm, med syftet att uppmärksamma de personer som gör skillnad varje dag inom offentlig sektor. Peter Asteberg blev därför både glad och förvånad när nomineringen offentliggjordes.

- Det var väldigt överraskande. Jag hade aldrig haft en tanke på att vårt jobb skulle vara värt en nominering - men det är väldigt kul, säger Peter.

Torkan 2016 ledde till att Mörbylånga kommun på Öland behövde en långsiktiglösning för att förse sina invånare med dricksvatten. När året led mot sitt slut fick Norconsult frågan om de kunde bistå med expertis.

- Vi har haft ett jättenära samarbete med Norconsult under hela resan, från de första utredningarna och ända in i byggandet. Vi har trivts väldigt bra med det samarbetet, säger han.

Metoden för att ta fram dricksvatten, omvänd osmos, är väl beprövad – men hur det används är unikt. I Mörbylånga vattenverk används omvänd osmos både för att avsalta bräckt havsvatten och för att rena vattnet från ortens industrireningsverk till dricksvattenkvalitet. Innan industrivattnet kommer till vattenverket har det renats i ett separat förbehandlingsverk, som också ingår i projektet.

- Att överhuvudtaget rena ett processvatten till dricksvatten är världsunikt, berättar Peter. Vad vi vet så görs inte det någon annanstans i världen. Det är även kombinationen att ta in ett avloppsvatten in i en avsaltningsprocess. Det är häftigt att få jobba med här i lilla Mörbylånga, fortsätter han.

Vinnaren av Årets Nytänkare presenteras på Framtidsgalan den 20 november. Norconsult önskar Peter lycka till!