Foto: SV Zanshin_cc

Henrik ritar svensk stuga på S:t Barths

Franska S:t Barth i Västindien är en känd paradisö och tillflyktsort för kändiseliten, men under åren 1785-1878 var ön också en svensk koloni och har sedan 1977 varit vänort till Piteå. När kommunen ville ha en stuga hos sig som en påminnelse av det svenska arvet, fick Henrik Eriksson på Norconsult uppdraget att rita stugan. Stugan har byggts ihop av elever från Strömbackaskolan och ska fraktas till Saint Barthélemy (S:t Barths) strax innan jul.

Fem elever i årskurs 3 på Byggnadsprogrammet arbetar med bygget av stugan och kommer att resa ner och bygga upp huset på plats tillsammans med två lärare. Henrik Eriksson på Norconsult har engagerat sig i projektet som volontär.

- Jag sökte egentligen efter att arbeta mot Piteås andra vänort i Kandalaksja. Men när kommunen beskrev detta projekt tyckte att det lät som ett intressant - och lite galet projekt. För vem bygger ett hus i Piteå och skickar iväg det halvvägs runt jorden för att sen åka ner och bygga upp det? säger Henrik och skrattar.

Stugan är i grunden ett enkelt hus på 50 m² med fyra väggar och tak, men kom att bli desto mer tekniskt komplicerat. Henrik och hans kollegor i projektgruppen är vana att bygga för att hålla kylan ute - men i Västindien bygger man för att hålla kylan inne.

Ländernas olika klimat och byggnormer har således lett till en hel del tekniska diskussioner.

- S:t Barths har helt andra klimatmässiga förutsättningar med exempelvis orkansäsonger och termitproblem som ger stor påverkan på byggnaderna där, berättar Henrik. Det svåraste har varit olikheterna i våra sätt att bygga och utföra detaljer. Franska och svenska standarder skiljer sig mycket åt men vi har fått acceptera deras sätt. Vi har kanske också en tendens att tycka att vi i Sverige är bäst, fortsätter Henrik.

Att öns officiella språk är franska, distansen och tidsskillnaden på fem timmar har varit andra utmaningar som projektet tampats med. Lyckligtvis fick de kontakt med en svensk arkitekt på ön som har skött all kommunikation med myndigheterna på plats.

När eleverna på Strömbackaskolan är färdiga med byggnationerna kommer huset demonteras och paketeras i container för att skeppas till S:t Barths den 21 december. Efter årsskiftet åker Henrik ner med eleverna och deras lärare i två veckor för att bygga ihop stugan.