Visualisering: Norconsult

Norconsult nominerat till Gotlands arkitekturpris

I juni ska Region Gotland för första gången dela ut ett arkitekturpris. Norconsult står bakom ombyggnationen av Sävehuset för Wisbygymnasiet, ett av åtta bidrag som nominerats av kommunens medborgare. Sävehuset tillhör gymnasieskolan i Visby och byggdes på 70-talet. Byggnaden stod inför ett mycket omfattande ombyggnadsbehov, så stora att åtgärderna betraktades som en nybyggnad – på befintlig stomme.

Norconsults arkitekter och landskapsarkitekter har tagit fram program- och system­handlingar samt bygghandlingar för en utförandeentreprenad. I mars 2017 invigdes ombyggnationen, som även kan stoltsera med en certifiering enligt Miljöbyggnad, nivå Guld. Detta tack vare valet av sunda material, men även genom att uppfylla en god nivå gällande inomhusmiljö och energi­hushållning.

Åtta förslag har nominerats till en jury bestående av Gotlands stadsarkitekt och ledamöter från byggnadsnämnden. Vinnaren utses vid byggnadsnämndens sammanträde den 27 juni. För att bli nominerad till priset ska byggnaderna ha tillkommit 2016-2018. Priset kan ges för nya byggnader, tillbyggnader, platser och miljöer, ombyggnader eller stadsbyggnadsprojekt.