Från vänster: Norconsults Marius Jablonskis, Kristoffer Bugge och Frode Tørresdal. (Foto: Autodesk).

Norconsult vinnare av internationellt BIM-pris i USA

Norconsults papperslösa vattenkraftprojekt, Vamma 12, har gett bolaget ett internationellt BIM-pris på AEC Excellence Awards i USA.

Totalt 162 projekt från 29 länder var nominerade till AEC Excellence Awards, vilka presenterades på Autodesk University Conference i Las Vegas. Vamma 12-projektet var nominerad i kategorin "Energy and Natural Resources". Norconsult mottog priset för den innovativa användningen av teknologi i projektet. Frode Tørresdal, Marius Jablonskis och Kristoffer Bugge var på plats och tog emot priset på Norconsults vägnar.

Internationellt erkännande för riktade satsning på BIM

—­ Utmärkelsen är ett erkännande av Norconsults riktade satsning på BIM, och företagets önskan att ständigt pressa gränserna, utmana etablerade sanningar och modet att pröva nya vägar. Att betraktas som ledande inom innovation och få detta erkännande från den internationella BIM-gemenskapen betyder mycket för oss, och kommer inspirera oss i vårt framtida arbete, förklarar Jablonskis, och tillägger:

— Vi sätter stort värde på vårt enastående och inspirerande samarbete med vår uppdragsgivare Hafslund och vår entreprenör AF Gruppen, och det förtroende de har visat oss i det här projektet. Vamma 12-projektet visar vad som kan uppnås genom ett nära tvärvetenskapligt samarbete.

Jablonskis och Bugge höll en presentation om Vamma-projektet och papperslösa projekt i allmänhet, både för mindre grupper och en större publik på Autodesk University Conference.

Norconsult bidrar med komplett projektering på Vamma

Vamma 12-projektet är för närvarande under uppbyggnad i Skiptvedt kommun i Østfold, Norge. Hela projektet genomförs baserat på BIM (Building Information Modelling). Inga ritningar är levererade till byggplatsen, men är istället uppdaterade digitala modeller, vilka inkluderar all information som krävs för att bygga anläggningen, som skickas elektroniskt.
 
BIM säkerställer kvalitet över projektet på många olika sätt. Bland annat genom att ge full insyn i hur det färdiga projektet kommer att se ut, vilket underlättar den pågående samordningen av alla discipliner och kollisioner. Detta i sin tur resulterar i effektiva kostnads- och framstegskontroller.

Norconsult är ansvariga för den totala projekteringen och design av projektet, och har förberett anbudsförfrågningar gällande konstruktion, maskin och elektronik. Norconsults experter inom arkitektur, lågspänning, vatten och avlopp, HVAC, CFD-analyser, byggnadskonstruktion, geoteknik och geologi bidrar även till projektet.

Om AEC Excellence Awards

• AEC Excellence Awards är en internationell tävling med 162 inlämnade bidrag från totalt 29 länder.
• Norconsults vinnande bidrag, Vamma 12, deltog i kategorierna “Infrastructure and Energy” och ”Natural Resources”.
• Priset delades ut på kvällen den 17 november på det internationella Autodesk University Conference i Las Vegas, USA.

Läs mer om Vamma 12-projektet här.