Foto: Tengbom

Norconsult vinner prestigefyllt akustikuppdrag

Norconsults specialistteam för projektering av scenkonstlokaler har vunnit det prestigefyllda uppdraget att projektera akustiken till den internationella gästspelscenen som ska inrymmas i Gasklocka 2 i Stockholm. Scenen, avsedd för musikaler, shower, konserter och tv-sända galor, blir med sina 1800 sittplatser den största i sitt slag i Sverige.

Uppdraget utförs åt Stockholms stads exploateringskontor och innebär ansvar för rums- och byggakustik i hela byggnaden. Utöver scenkonstlokalen finns bland annat en bankettsal med plats för 1000 gäster under gasklockans kupoltak.

- Vi ser fram emot att bidra till att Sverige får en ny scen i världsklass, säger uppdragsledare Fredrik Henn. Vi är mycket stolta över att vinna detta uppdrag i konkurrens med internationell expertis, fortsätter han.

Gasklocka 2, ritad av Ferdinand Boberg, ligger i det gamla gasverksområdet i Norra Djurgårdstaden i Hjorthagen. Området är under omvandling och Stockholms stad planerar för 12 000 nya lägenheter samt kommersiella lokaler motsvarande 30 000 arbetsplatser. Området beräknas vara fullt utbyggt omkring år 2030.

Under varumärket Akustikon arbetar Norconsult med salsakustik, scenteknik och AV-teknik. Vårt specialistteam arbetar företrädesvis med lokaler för scenkonst, men även med andra rumsakustiskt krävande lokaler, till exempel kyrkor, sportanläggningar och inspelningsstudior.