Sävehuset nominerat till Sweden Green Building Awards för ”Årets Miljöbyggnad”

Sweden Green Building Awards delas årligen ut till personer och projekt inom den svenska samhällsbyggnadssektorn som inspirerar och visar vägen inom hållbarhet. I år har Sävehuset nominerats i kategorin ”Årets Miljöbyggnad”, där Norconsults arkitekter har varit ansvariga för hela projekteringen och designen.

Sävehuset tillhör Wisbygymnasiet på Gotland och byggdes i början av 1970-talet. Klagomålen kring dålig luft och inomhusmiljö uppstod nästan omgående och byggnaden upplevdes som mörk, tung och instängd. Kraven på ljusinsläpp, ventilation och arbetsmiljö har skärpts mycket sedan dess, vilket föranledde beslutet att totalrenovera byggnaden 2013. Åtgärderna var så omfattande att det betraktades som en nybyggnad på befintlig stomme.

Beslutet att behålla betongstommen på 40x120 meter visade sig vara en enorm utmaning – men det är också just den detaljen som gör projektet unikt. 2016 certifierades Sävehuset med Miljöbyggnad Guld, 2018 vann projektet Gotlands Arkitekturpris och i oktober 2020 nominerades det till Sweden Green Building Awards för ”Årets Miljöbyggnad”. Julia Hjortmyr Grabe, arkitekt på Norconsult, har varit involverad i projektet sedan starten och är tillsammans med kollegorna väldigt glad och stolt över nomineringen.

- Nomineringen är ett fint kvitto på att man kan ge en ”utdömd” byggnad ett helt nytt liv. Idag är det inte försvarbart ur hållbarhetssynpunkt att riva en fungerande stomme. Vi hade förmånen att arbeta för en beställare som delade vår höga miljöambition, det har varit den största framgångsfaktorn. Och det faktum att väldigt få ombyggnadsprojekt klarar guldnivån är givetvis extra motiverande, säger Julia.

Sweden Green Building Awards delas ut årligen av SGBC för att premiera och uppmärksamma projekt som på bästa sätt bidragit till ett hållbart samhällsbyggande. Detta är också viktigt för att leda branschen i rätt riktning mot målet om ett klimatneutralt Sverige år 2045.

- Det är fantastiskt att vara en av två finalister, men för egen del kände vi oss som vinnare redan vid invigningen av byggnaden samt vid verifieringen. Vi lyckades få en Guldcertifiering för Miljöbyggnad trots alla svåra förutsättningar – och framför allt lyckades vi förbättra arbetsmiljön för flera hundra elever och personal, vilket för oss är den absolut största segern, säger Julia.

Vinnarna i Sweden Green Building Awards presenteras den 11 november.

Läs mer om Sweden Green Building Awards 2020 här

Läs mer om Norconsults arbete med Sävehuset här