Visualisering: EGA

Utmaning vid älven

Grönska, glas och rymd präglar Platinan – ett av de första kvarteren i Göteborgs nya stadsdel på södra älvstranden.

Nya Gullbergsvass blir en av stadsdelarna inom Älvstaden, ett stort område i centrala Göteborg på bägge sidor Göta älv. Ett av kvarteren ska utgöras av en sammanhängande byggnad, Platinan, med kontor, hotell, eventarena, food courts och kulturverksamheter fördelade på 60 000 kvadratmeter.

Norconsult har anlitats för att utreda såväl inre akustik som externt buller.
– Platinan är ett väldigt speciellt hus eftersom det till största del består av glas, säger Mats Lundgren, akustiker och uppdragsledare på Norconsult.

– Det är ett konceptuellt bygge där husets inre aktivitet både ska synas och kännas utanför väggarna.

Platinan ska ligga precis intill nya Hisingsbron och kommer att ha en uppgång från den kommande underjordiska station som byggs vid Centralstationen i samband med Västlänken. Läget ställer höga krav på bullerskydd.

– Normalt sett samlas ljudet upp av mellanliggande väggar, men här måste vi förlita oss på att glaset ljudisolerar tillräckligt på egen hand. Rutorna måste ha höga ljudisoleringsvärden och på vissa platser ska de begränsa solinsläppet samtidigt som de är så kallade energiglas. Detta kräver väldigt bra glas med specifika egenskaper.

Platinan ska även nå högsta nivå inom LEED, Leadership in Energy and Environmental Design, och Mats Lundgren tycker att hela projektet är väldigt spännande.

– Både arkitektoniskt, eftersom det är ett glashus där planlösningen förändras kontinuerligt, men också rent tekniskt. Det gäller för oss att hitta nya lösningar så att Vasakronan får det hus man vill ha. Det som också gör det här projektet speciellt är läget. Det är väldigt roligt att få vara med i inledningsskedet när en helt ny stadsdel växer fram.