Bahei Osman jobbar främst med projekt i Norge, där han får stor frihet att lägga upp arbetsdagen som han själv vill

Bahei kombinerar fältgeoteknik med programutveckling

Vägen in på arbetsmarknaden kan se olika ut, och ibland gäller det att vara på rätt plats vid rätt tillfälle. Intresset för vattenborrning och ett oväntat möte ledde Bahei Osman till fältgeotekniken, där han både utvecklas i sin yrkesroll och effektiviserar arbetet för Norconsult Fältgeoteknik/Boreteknikk.

Med en utbildning inom datorvetenskap från hemlandet Egypten fick Bahei Osman höra att han var överkvalificerad för de jobb han sökte under de första åren i Sverige. Genom en vän fick han istället upp ögonen för en kurs inom vattenborrning. Efter kursen fick han arbete som dataingenjör i Saudiarabien under några år, men lagom tills familjen Osman fick sitt första barn flyttade de tillbaka till Sverige igen. Och det visade sig vara helt rätt beslut.

- Tillbaka i Sverige fick jag under en promenad syn på en borrigg, en sådan som jag hört talas om under kursen i vattenborrning. Jag blev nyfiken och gick fram och frågade mannen vad han jobbade med, och hur jag kunde får jobb inom det kan gjorde, berättar Bahei. Det slutade med att jag fick numret till chefen som kallade mig till intervju dagen efter. Och på den vägen är det.

Sedan mötet med borriggen 2015 har fältgeoteknik blivit en hemvist för Bahei. Från upplärning till eget arbete med borrigg har han utvecklats i sin roll, och sedan några månader leder han flera borruppdrag.

- Jag trivs väldigt bra med mitt arbete. Jag jobbar främst med projekt i Norge, där jag får stor frihet att lägga upp arbetsdagen som jag vill, vara ute i naturen och se många vackra platser jag inte skulle gjort annars, berättar han. Jag gillar också variationen av uppdrag. Det blir allt från stadsmiljö till långt ute på landsbygden – från Oslos tunnelbana till pumpstationer i Drammen.

Förutom att utvecklas som fältgeotekniker har Bahei även initierat ett projekt som ska effektivisera arbetet för sig själv och sina kollegor. Där får han också nytta av sin kompetens inom datavetenskap.

- Vi håller på att skapa ett program som automatiserar datainsamlingen till våra borrloggar. Det är vanligtvis en ganska tidskrävande process, men med hjälp av programmet kommer vi kunna utföra detta snabbare än när det görs manuellt. Just nu håller vi på att testa det i skarpt läge, och det ska bli spännande att se hur vi kan använda det i fler uppdrag framöver.