Foto: Josefin Moberg, Norconsult

Josefin har hemmakontoret på semesterön Gotland

Som kemiingenjör har Josefin Moberg hunnit arbeta med det mesta – från livsmedelsproduktion och enhetschef för avloppsverksamhet till konsult inom vattenrening, dagvattenhantering och miljö, arkeologi och drogtestanalyser. Nu har hon hittat hem hos Norconsult via distanskontoret på Gotland.

En fartfylld karriärresa och ett antal flyttar med familjen har präglat Josefins vardag sedan första året som civilingenjör inom kemiteknik. Från tillverkningschef och processingenjör inom livsmedelsindustrin till gruppchef för amfetaminanalysgruppen på statens kriminaltekniska laboratorium och flytt av hela Riksantikvarieämbetets konserveringslabb från Stockholm till Gotland.

- Jag har arbetat med många olika saker och lärt känna otroligt många kompetenta personer, berättar Josefin. Det är spännande att få en grupp att fungera, få ihop projekt samtidigt som man har roligt och utvecklas under tiden. Och givetvis att lära sig nya saker och ny teknik, att känna att man bidrar till ett bättre samhälle, fortsätter hon.

Väl på Gotland blev hon ”en riktig VA-människa”, där hon fick jobba med driften av det kommunala avloppet tätt ihop med hela VA-verksamheten med dess utmaningar på ön. Bland annat kretsloppsstrategier, ovidkommande vatten, biogasfrågor och VA-planer. Men det finns en röd tråd: hållbarhetsfrågorna.

- Att göra nytta för människor och miljö har alltid varit mitt driv. Gällande hållbarhet har jag haft ett särskilt fokus på fosforåterföring från slam och är väldigt intresserad av läkemedelsrening, mikroplaster och PFAS-rening, förklarar Josefin.

Under våren 2021 fick hon erbjudande om att arbeta hos Norconsult som uppdragsledande kemiingenjör. Jobba hemifrån-vanan hade hon sedan tidigare, och när tiden var mogen att testa en ny roll hade alla flyttat in till sina hemmakontor. Det blev en win-win för både Josefin och Norconsult att fortsätta jobba på distans:

- Genom Norconsults ramavtal med Region Gotland - min förra arbetsgivare - har jag nära till både kunden, jobbet och hemmet. Det förenklar livet på många sätt och jag trivs väldigt bra med det. Jag tror inte att man kommer ha samma behov av stora kontor framöver, nu när det bevisligen går bra att sitta var som helst, säger Josefin.

Förutom friheten att arbeta på distans och närhet till kunden var helhetsperspektivet något som var viktigt vid bytet av arbetsgivare.

- Här finns inga stuprör med olika tekniker i varje, man samarbetar med de kompetenser som finns oavsett geografi. Norconsult är ett ödmjukt och familjärt företag med en glad stämning och trevligt bemötande, vilket betyder mycket för mig. Jag ser fram emot att få arbeta tillsammans med nya skickliga kollegor i hela landet och att fortsätta jobba med vattenfrågor, avslutar hon.