Samanta Robuschi och Johan Langemark

Medarbetare på Norconsult kan ta hem priser på årets Betonggala

Två Norconsultare är nominerade till priser på årets Betonggala: Samanta Robuschi i kategorin årets betongforskare och Johan Langemark i årets konstruktör. Priset delas ut av Betongvärlden på galan den 17 november då alla nominerade också kommer hålla föreläsningar.

Samanta Robuschi nomineras för sin internationellt uppmärksammade forskning som spänner från utmanande praktiska frågor till hur man kan applicera nydanande vetenskapliga metoder. Till exempel har hon forskat om hur armeringskorrosion påverkar bärförmågan hos gamla konstruktioner, bland annat genom att studera provkroppar från en 80 år gammal bro. Dessutom har hon i ett banbrytande arbete undersökt skillnader mellan naturlig och accelererad korrosion med hjälp av kombinerad neutron och röntgenskanning.

– Detta är ett av de mest kända priserna för betongsforskare i Sverige, så man blir lite stolt över nomineringen. Som forskare kan man ibland oroa sig för att ens ämne är för nischat. Så jag blir jätteglad när andra tycker att mitt arbete verkligen bidrar till att öka kunskapen om betong och konstruktioner, säger hon.

Dessutom nomineras Norconsults Johan Langemark i kategorin Årets Konstruktör för sitt arbete med Hisingsbron. Hisingsbron belastas av blandade trafikslag och konstruktionerna har dimensionerats för att skapa plats för en stor mängd olika installationer. Förutom konstruktionsansvaret har han på ett förtjänstfullt och målinriktat sätt tagit mycket ansvar för samordningen och genom ständig kommunikation med beställare, entreprenör, underentreprenörer och stålkonstruktör hittat lösningar på gemensamma problem.

Fin motivering! Hur känns det?

– Jag tänker att den här typen av komplexa projekt, med många olika teknikslag och aktörer som ska samsas på begränsat utrymme, kräver initiativ till samordning från många håll. Det känns jättebra att bli nominerad och det är en fin bekräftelse på att vårt arbete uppskattas och till och med kallas förtjänstfullt, säger Johan Langemark.