50-metersbassängen på Täbys nya simhall

Nu invigs Täby Simhall – Norconsult har utformat och projekterat

Nu invigs Täby Simhall vid det gamla galoppfältet i Täby. Norconsult har utformat och projekterat anläggningen som erbjuder ett komplett utbud för hela familjen.

Täby Simhall har blivit ett landmärke i den nya stadsdelen Täby Park. Den svarta betongfasaden med slipad terrazzo, glimrande ballast och vita bakbelysta plåtar glimrar i novembermörkret. På insidan har arkitekterna skapat en välkommande känsla med varma nyanser av terrakotta och orange i mittkärnan och blått och turkost i bassängrummen.

Utformningen av simhallen bygger på en tydlig gestaltningsidé med en uppdelning av simhallens volymer som hjälper besökare att orientera sig genom badets olika delar. Tillgängligheten har varit en viktig aspekt genom projektet eftersom anläggningen ska passa alla invånarnas behov och funktionsvariationer, oavsett om det gäller föreningsliv, motionärer, rehabilitering eller familjer.

– Simhallen ska funka för allt från babysim till seniorsim och alla ska mötas på lika villkor, säger Malin Ahlstedt, arkitekt och uppdragsledare på Norconsult.

Bredd under samma tak

Badet på drygt 10 000 kvadratmeter rymmer en 50-meters tävlingsbassäng med tio banor och en läktare, två varma undervisningsbassänger med höj- och sänkbar botten, bastu och ett familjebad med barnbassänger och strömkanal. I badhuset finns även ett träningslokaler samt en servering i direkt anslutning till bassängerna.

– Tanken är att besökarna ska kunna utöva en bredd av vattenaktiviteter under samma tak; motionssim, simundervisning, rehabilitering, friskvård och föreningsliv. Men det är också en perfekt plats för familjeutflykten med rekreation, träning och lek, säger Malin Ahlstedt.

Flera kompetenser har bidragit

Norconsult har specialistkompetens inom badanläggningar och förutom arkitektur har ett flertal kompetenser bidragit med kompetens i projektet, till exempel badvattenrening, akustik, visualisering samt BIM-samordning. Byggnationen har pågått sedan 2020 och anläggningen slutbesiktigades i juli 2022. Uppdraget var en utförandeentrepenad med COBAB som byggentreprenör och Täby kommun som byggherre.

– Det har varit en smidig resa trots allt som har pågått i omvärlden under projekttiden. Vi är jättestolta över resultatet och glada över det goda samarbetet med Täby kommun. Det är härligt att badet nu äntligen öppnar så invånarna kan få ta del av sin nya fina simhall, säger Malin Ahlstedt.