Bild: Rabén & Sjögren

Ny barnbok ska öka intresset för VA bland barn

Hur får vi rent dricksvatten i kranen? Vad händer med allt regnvatten? Och vad händer med det vi spolar ner i toaletten? VA-ingenjören Ellen Hall har skrivit en både rolig och lärorik faktabilderbok som hon hoppas ska väcka intresset för VA-frågor hos barn.

Ellen Halls bok, Vega upptäcker – Vatten och Avlopp, handlar om Vega som precis har varit på toaletten. När hon spolat är allt kiss och bajs borta. Vad konstigt det är att kisset och bajset bara försvinner. Vart tar det egentligen vägen?

Ellen Hall, som själv är småbarnsförälder och spenderar många timmar på bibliotekets barnavdelning, har saknat en bok som på ett kul och pedagogiskt sätt lyfter VA-frågor.

– Jag vill öka intresset för VA bland barn. Det är mycket att göra i vår bransch och mer jobb väntar i framtiden i och med klimatförändringar, ökad risk för översvämningar och ett ledningsnät med renoveringsbehov. För att klara av det behöver vi bli många fler. Därför fick jag idén att försöka väcka barns intresse för teknik och samhällsbyggnad genom en bok, säger Ellen Hall, VA-ingenjör på Norconsult, och nu också debuterande barnboksförfattare.

I boken får läsaren följa vattnets väg genom staden ur ett barns perspektiv. Genom detaljrika illustrationer av Emily Ryan får vi besöka spännande platser och miljöer som skildrar hur det faktiskt fungerar med vatten och avlopp i verkligheten.

– Jag tror att många vuxna inte heller är helt säkra på hur det går till och här har de en chans att få upptäcka det tillsammans med sina barn. Jag hoppas att boken ger en bild av det som händer i förlängningen, att vattnet inte hamnar i kranen av sig själv utan att det är massa jobb som måste göras på vägen. Kanske leder det till att vi blir sparsamma med vårt vatten. Men viktigast är att boken ger en kul lässtund, säger Ellen Hall.

Boken är den första delen i en faktaserie om samhällsbyggnad och Ellen Hall kommer fortsätta med uppföljare om andra saker som får en stad att fungera.

– Det råder brist på kompetens även inom andra områden, exempelvis vägar, värme, avfall och elektricitet. Så jag kommer fortsätta att skriva böcker om staden och om hur olika system funkar, säger hon.

Vega upptäcker – Vatten och Avlopp är den första delen i bokserien ”Vega upptäcker”. Boken kommer ut den 30 september 2022 och ges ut av Rabén och Sjögren.