Bild: Oliver Willskytt

Skate, dans och spegeltak i Slottsskogsvallens nya entrépark

Som en av Göteborgs största och äldsta parker kan Slottsskogen stoltsera med en mängd utomhusaktiviteter med något för alla. Nu har även entréparken kring anrika Slottsskogsvallen rustats upp där Norconsults konstruktörer varit med i framtagandet av den nya dans- och dj-scenen med tillhörande spegeltak.

Slottskogsområdet har varit en uppskattad oas för Göteborgarna sedan 1874. Nu har parkområdet som förbinder Slottsskogens grönområden med populära Slottsskogsvallen fått ett ansiktslyft och ett nytt tillskott till utbudet av aktiviteter: en takförsedd yta för dans och dj-utrustning med ett helt unikt spegeltak.

- Det har varit ett roligt projekt med god samverkan både internt och med beställare och samarbetspartners, säger Karl Nilsson, ansvarig konstruktör på Norconsult. Förutom konstruktion har Norconsult bidragit med kompetens inom bland annat VA och mark, fortsätter han.

Projektet har genomförts på uppdrag av Göteborgs idrotts- och föreningsförvaltning som utlyste en arkitekttävling för området. Konstruktionsmässigt är det flera delar som varit avgörande för helheten: murar i slänterna, tak för boulebana, staket med mera. Men störst utmaning har varit det tunna spegeltaket ovanför dans- och dj-scenen.

- Arbetet med att möta arkitektens visuella önskemål och att få dem fungera konstruktionsmässigt har inneburit mycket samordning, förklarar Karl. Lösningarna i sig är inte komplicerade, men förhållandena runtom är det då taket behöver vara så tunt som möjligt samtidigt som det ska klara av vädermässiga påfrestningar året om. Men jag måste säga att resultatet blev imponerande, inflikar han.

Och visst kan man hålla: en tom parkeringsplats har förvandlats till en mötesplats för dans-, musik- och skateintresserade och som binder ihop Slottsskogsvallens idrotts- och evenemangarena med de stora grönområdena i Slottsskogen. Är du i Göteborg – passa på att besöka entréparken och ta en titt upp i det vackra spegeltaket!