Visualisering: Norconsult

Täbys nya simhall tar form

Vid det före detta galoppfältet i Täby byggs en ny simhall. Norconsult vann uppdraget att utforma och projektera anläggningen som kommer att bli ett landmärke i den nya stadsdelen Täby Park.

Den nya anläggningen kommer att inrymma vattenaktiviteter för alla - från baby till senior, vattenträning och simning för motionärer, simundervisning för skola, friskvård, rehabilitering och föreningsliv. En perfekt plats för familjeutflykten med rekreation, träning och lek. Malin Ahlstedt, arkitekt med specialistkompetens inom badanläggningar, berättar om simhallens utformning.

- Vi har en tydlig gestaltningsidé med uppdelning av simhallens volymer. De stora bassängrummen får en stabil och lugn tyngd genom högblanka svarta terrazzofasader, medan de övriga delarna får ett expressivt uttryck genom vita glimrande bakbelysta fasader som annonserar badet mot entrétorget och förbipasserande i staden, förklarar Malin.

Här får besökarna tillgång en tävlingsbassäng med läktare, två undervisningsbassänger och ett familjebad. I badhuset finns även ett gym samt en servering för besökarna i direkt anslutning till bassängerna.

- Platsens geotekniska förutsättningar gjorde det fördelaktigt att hela byggnaden placeras ovan befintlig mark, förklarar Malin. I markplan finns friskvårdslokaler, personallokaler och teknikutrymmen samt huvudentré som välkomnar alla besökare. Vi har även projekterat för att simhallen ska uppnå Miljöbyggnad Silver, fortsätter hon.

Förutom arkitektur har Norconsult haft flera kompetenser med i projektet såsom badvattenrening, akustik, visualisering samt BAS-P och CAD/BIM-samordning. Byggnationen beräknas pågå från maj 2020 till juli 2022 med COBAB som byggentreprenör.