Foto: Norconsult

Unikt centrum för idrott och kultur invigs i Knivsta

En mötesplats där Knivstaborna kan samlas i gemensamma och olika intressen, en anläggning där ishockeyspelaren på väg från träningen kolliderar lite lätt med konsertbesökaren som ska lyssna till kvällens stråkkvartett. Så summerar arkitekterna Julia Hjortmyr Grabe och Dan Johansson projektet CIK - som givit dem nya insikter om samarbete, träbyggande och samhällsnytta.

I helgen invigdes Knivsta Centrum för Idrott och Kultur med festligheter i dagarna två. Norconsult har ritat anläggningen, projekterat akustik, AV-teknik, storkök, landskap, scenteknik, inredning, tillgänglighet och BIM-samordnat för hela anläggningen - som ska rymma allt från kampsport och ishockey till rockmusik, teater och opera.

- Det har varit inspirerande att jobba med ett så genomgripande projekt som får betydelse för Knivstaborna och CIK:s besökare, säger arkitekt Dan Johansson. Hela gestaltningsidén bygger på att sammanfoga många olika mötesplatser för idrott och kultur, där olika delar av samhället vidrör varandra. Vår förhoppning är att ishockeyspelaren som är på väg från träningen ska kollidera lite lätt och växla några ord med konsertbesökaren som ska lyssna till kvällens stråkkvartett i scenkonstlokalen, fortsätter han.

Projektet har präglats av ett nära samarbete mellan beställare, entreprenör och Norconsults experter där allas intressen har vägts in för att skapa en inkluderande, modern och inbjudande anläggning.

- Det kommer bli svårt att skiljas från ett så ambitiöst och roligt projekt som CIK, och vi kan prata länge om vad som gör det så speciellt, säger arkitekt Julia. Att anläggningen är byggd med internationell passivhusstandard och trä som dominerande material är förstås utmärkande för byggnaden, fortsätter hon.

Invigningen blev en värdefull avslutning på flera års arbete som präglats av både lärdomar och utmaningar. Nu återstår bland annat färdigställande av ishallen och slutjusteringar av akustik i scenkonstlokalen.

- Vi avundas och gläds med kollegorna på Knivsta kommun som säger att de längtar efter att få börja jobba i de nya lokalerna. Ett bättre betyg än så kan man inte önska sig, avslutar Julia.