Foto: Förklädesfabriken

VA-projektör blev förklädesfabrikör till förmån för Stockholms sjukvård

När Norconsults Andres Tomas nåddes av nyheten att Covid-19 smittan börjat sprida sig till Stockholms äldreboenden blev han fast besluten om att hjälpa till med det han kunde. Genom tidigare volontärarbete fick han kontakt med ”Förklädesfabriken i Farsta” – en popupfabrik som tillverkar skyddsutrustning till vården. Sedan en vecka tillbaka arbetar han som volontär och producerar skyddsförkläden till sjukhus, vårdcentraler och äldreboenden.

Till vardags jobbar Andres Tomas som VA-projektör på Norconsult i Stockholm, men har under våren varit föräldraledig. När han hörde talas om att Förklädesfabriken i Farsta sökte volontärer nappade han direkt.

- Det känns viktigt och självklart att hjälpa till med det man kan, säger Andres. Vi är allt från ingenjörer, designers, studenter, författare och restaurangarbetare som vill göra skillnad – och responsen på det vi gör har varit överväldigande, fortsätter han.

Förklädesfabriken är ett är ett ideellt initiativ som drivs i samarbete med organisationerna Blivande, Stockholm Makerspace och andra gräsrotsinitiativ i Sverige och internationellt. Initiativet har på kort tid startat upp produktion, logistik, distribuering av skyddsförkläden till sjukhus, vårdcentraler och äldreboenden.Andres arbetar både som tranportsamordnare och med tillverkning och distribution, och det blir långa dagar.

- Jag jobbar oftast från klockan åtta på morgonen till cirka tolv på kvällen, och det kan även bli akuta inryckningar när vissa vårdboenden hör av sig. Annars delar vi upp arbetet i skift, berättar Andres.

Över 1000 volontärer gått med i Fabrikens volontärgrupp på Facebook och under förra veckan har tusentals skyddsförkläden skickats ut till aktörer inom vården i södra Stockholm.

- Det finns andra sätt att hjälpa till än att tillverka förkläden. Vi har nyligen startat en swishinsamling där man kan bidra med en valfri summa och vi tar även emot overheadpapper till visirer, laserskärare, kontorsmaterial, stolar och bord samt mat och dryck åt volontärerna, säger han.

Vill du engagera dig? Såhär kan du delta i Förklädesfabrikens arbete:

  • Förklädesfabriken söker friska volontärer som kan hjälpa till med produktionen på Mårbackagatan 11 i Telestaden, Farsta. Man efterfrågar även donationer i form av pengar samt verktyg för produktion.
  • Swisha valfri summa till 072-441 6064