Civilingenjör med det bästa av två världar

När Jenny Källgård fick följa med föräldrarna på möte hos arkitekten som skulle rita deras nya hus fångades hennes intresse direkt. Att vara med i processen från ritning till att formge sitt eget rum var ett perfekt sätt för henne att få utlopp för sin kreativitet. Men mate- matiskt lagd som hon är blev det till sist civilingenjörsutbildningen på LTU som förenade hennes intressen. Idag förverkligar hon andra människors husdrömmar på Norconsult i Luleå.

Som född och uppvuxen i Luleå blev civilingenjörs­studier på LTU en given väg för Jenny, där hon tog examen 2018.

- Jag har alltid haft lätt för matematik och fysik, men är också intresserad av det estetiska och kreativa. Jag sökte länge efter en arkitektutbildning som passade, men kom fram till att en civilingenjörs­utbildning inom arkitektur skulle ge det bästa av två världar, berättar Jenny.

Stor variation och utvecklande samarbete
Efter examen blev hon anställd på Norconsult som bit­rädande civilingenjör och sedan ett år tillbaka är hon upp­dragsledare för flera projekt, där hon får arbeta med allt från återvinnings­tationer till vattenkraftverk och bandysekretariat – och någon villa däremellan.

- Det bästa med att arbeta inom samhällsbyggnad är sam­arbetet man har med sina kollegor. Alla är duktiga på olika saker i ett projekt och när man får ihop en bra lösning tillsammans – då finns det inget bättre! Jag gillar också variationen i alla uppdrag, det är knappt att två projekt liknar varandra, säger Jenny.

Med passion för bostäder
Husbyggnad är dock det som fortfarande ligger henne närmast om hjärtat. Mycket tack vare sitt första möte med yrket när hon fick se sina föräldrars hus växa fram.

- Du tillbringar oftast mycket mer tid i din bostad än i någon annan miljö. Det gör det lätt att sätta sig in i hur slutanvändaren kommer uppleva byggnaden, eftersom man själv vet hur är det att trivas hemma. Det gör mig extra engagerad i mitt arbete.

Så möter du arbetsmarknaden som nyexad
Förutsättningarna att ge sig ut i arbetslivet år 2020 ser för­modligen annorlunda ut än tidigare, men Jennys råd till nybakade civilingenjörer är lika relevanta nu som när hon själv tog examen:

- Oroa dig inte för andras förväntningar på dig, ingen kan allt från början. Det är genom utbildningen du bevisat vad du klarar av. Våga ta hjälp av dem som är kunniga inom ditt område, då lär du dig snabbare och kommer in i rollen. Visa att du är intresserad av att lära dig, var social och lär känna dina kollegor – då får du allt på köpet!