Jörgen Andersson arbetar med samordning mot beställare i kombination med teknisk rådgivning. När det behövs hoppar han även in i större uppdrag.

Mångsysslare med fötterna i jorden

Från Teamchef till specialist, från teknisk rådgivare och mentor till labbansvarig. Jörgen Andersson har hunnit testa det mesta inom fältgeoteknik och drivs av att utveckla sig själv och andra där de befinner sig.

 Att välja en ny karriärbana än den Jörgen hade planerat för efter studenten på fordonstekniska linjen visade sig vara ett lyckat drag, trots att det hela skedde lite av en slump. Sedan drygt 30 år tillbaka har fältgeoteknik breddat vägen för en mängd olika uppdrag och roller, där Norconsult varit hans arbetsgivare under 10 år.

- Det har hunnit hända mycket i branschen sedan jag började, inte minst genom digitaliseringen som förändrat hela vårt arbetssätt. Det som är sig likt är det som jag uppskattar mest med yrket: friheten att planera din vecka som du själv vill, att vara mycket utomhus och få möjlighet att se nya platser.

Precis som branschen har även Jörgens arbete förändrats från starten. Under sju år verkade han som Teamchef för Norconsult Fältgeoteknik, men längtade länge tillbaka till kundkontakten och fältet. Idag har han en roll som han trivs mycket bra med och i stort sett har utformat själv.

- Jag arbetar till stor del med samordning mot beställare i kombination med teknisk rådgivning. När det behövs hoppar jag även in i större uppdrag och emellanåt får jag jobba med upplärning av nya kollegor, berättar Jörgen.

Som ett sidoprojekt har han även byggt upp en egen labbverksamhet i anslutning till kontoret i Kungälv, där han tar emot jordprover för en första analys. Detta sparar tid och pengar för både fältgeoteknikverksamheten och för moderbolaget Norconsult AB, som Jörgen tror ger stora konkurrensfördelar.

- Både marknaden och vårt bolag har utvecklats mycket sedan jag började min resa på Norconsult. Konkurrensen är större än tidigare, men genom att vi satsar på kvalité och kompetensutveckling i uppdragen tror jag att vi har alla förutsättningar att fortsätta ligga i framkant. Att vi fått goda vitsord från både projekt Malmporten och Skandiaporten är två goda exempel.