Norconsult köper ny eldriven borrigg – sänker utsläpp i fältarbete

Norconsult Fältgeoteknik har köpt in en ny geoteknisk borrigg som är fullt batteridriven och därmed utsläppsfri. Riggen är den första i sitt slag och kommer kunna användas i uppdrag från och med hösten 2023.

Riggen, som är av modell MTG-e, har kapacitet att arbeta åtta till tio timmar i full drift på en laddning. Den levereras tillsammans med ett snabbladdningskit som möjliggör full uppladdning på cirka en timme ute i fält. Riggen kan utföra alla typer av sonderingar på den nordiska marknaden och batteriet, som levereras av en finsk tillverkare, tål temperaturer på ner mot 40 minusgrader utan att påverkas.

– Det är den första riggen som är 100-procentigt batteridriven och kan gå hela arbetsdagar utan att behöva laddas. Resultatet är en fullt fungerande rigg med noll utsläpp, säger Markus Mangsten, VD på Norconsult Fältgeoteknik och Boreteknikk.

Hjälpa kunder minska utsläpp

Borriggen levereras av Geoelectric Oy i slutet av året. Förhoppningen är att den, utöver konkret utsläppsminskning i uppdrag, även ska bidra till en strukturell förändring i branschen.

– Vi vill gärna gå i bräschen för utsläppsminskning och bidra till att hållbarhetsaspekter blir ännu viktigare faktorer i fältupphandlingar. Målet är ju att vi ska kunna vinna uppdrag på detta. Och att vi samtidigt ska hjälpa våra kunder att minska sina utsläpp via vårt arbete, säger Daniel Johansson, Avdelningschef på Norconsult Boreteknikk.

På marknaden finns redan hybridriggar som drivs av både el och diesel. Daniel Johansson jämför dem med hybridbilar som går cirka fem mil på en laddning medan elbilar går femtio.

– Så stor är skillnaden här också. Dessutom är den tystare, genererar inga avgaser och behöver ingen laddningssladd, säger han.

Måste göra något själva

Sigurd Rugsland, Divisionschef på Infrastruktur på Norconsult i Norge, menar att den utsläppsfria elriggen är ett avgörande steg i Norconsults hållbara utveckling.

– Som konsulter är det viktigt att vi ger våra kunder rådgivning i deras hållbarhetsarbete. Men om vi verkligen vill jobba i framkant så räcker det inte att säga till våra kunder vad de kan göra; vi måste göra något konkret själva också, säger Sigurd Rugsland.

Han ser den nya borriggen som ett exempel på just detta: en konkret investering som bidrar direkt till minskade utsläpp.

– Det är också ett sätt för oss att ta lead på hållbarhetsarbetet och inspirera andra i branschen, säger han.