”Sveriges vackraste kulturhus” är invigt

Norconsult var på plats när Askersunds nya kulturbyggnad, Sjöängen, invigdes den 10 november. Det nya centrumet för kunskap och kultur fick stående ovationer av bland andra Björn Ranelid och Charlotte Perrelli.

Askersunds kommun har länge haft en vision om att skapa ett centrum för kunskap och kultur, en byggnad som ska fungera som en samlingsplats och katalysator för kreativitet, musik, utbildning och information i kommunen. Resultatet har blivit Sjöängen som innehåller en 7-9 skola för 400 elever, en multisal för 500 personer som är utrustad för teater, film, dans och konserter. Dessutom innehåller byggnaden Askersunds kommuns huvudbibliotek, kulturskolans verksamheter samt tillhörande servicefunktioner. ”Sveriges vackraste kulturhus” Under hösten har olika etapper av Sjöängen invigts. I förra veckan invigdes biblioteket med bland andra Björn Ranelid som invigningstalare.

– Jag har aldrig sett ett så vackert kulturhus. Var stolta över denna fantastiska byggnad, sa Björn Ranelid under sitt invigningstal.

Även multisalens stora scen invigdes med en sprakande show av bland andra Charlotte Perrelli, som var mycket imponerad över lokalen och scenen.

Vi på Norconsult har i högsta grad varit delaktiga i förverkligandet av kommunens vision i skapandet av det nya kulturcentrumet. Vi har bland annat varit ansvariga för:

- Den arkitektoniska utformningen från programskede till färdig bygghandling.
- Rumsakustiska lösningar för huset i sin helhet inklusive multisalen med sina unika förutsättningar.
- AV-teknik i hela huset. Multisalen sticker ut med sina avancerade tekniska lösningar.
- Framtagning av detaljplan.
- Utformning av storköket som servar stora delar av kommunen.
- Utformning av lös inredning och specialritade möbler.

Läs mer om projektet här.