Doktor på dagen - skattletare på natten

I den västsvenska leran finns svaren på både dåtidens, nutidens och framtidens samhällsutmaningar. Om detta vet Norconsults värvning inom geofysik allt om - säg hej till Dr. Martin Persson!

Under hösten utökade Norconsult sitt erbjudande inom geofysik genom multitalangen Martin Persson. Förutom konsultuppdrag inom hydrogeologi, bergteknik och geofysik undervisar han vid Göteborgs Universitet, handleder exjobb och driver ett flertal arkeologiska utgrävningar på fritiden med både medeltida kloster och 1500-talskanoner på meritlistan. På Norconsult kommer han dock att främst syssla med uppdrag inom mark, grundvatten och berg.

- Allt jag ägnar mig åt är för roligt för att låta bli, svarar Martin på frågan om hur han hinner med alla projekt under dygnets 24 timmar. Det är kombinationen som gör det intressant och som ger bäst utväxling: konsultbolag och universitet, hydrogeologi och geofysik, utomhus och inomhus.

Han fortsätter:

- Ett av de arbeten som varit roligast att handleda är det gamla begravda klosterområdet i Lödöse, som har legat dolt utan insyn i flera hundra år. Där använder vi geofysiska mätmetoder som kan ”se” ner i marken, där våra studenter har genomfört fältarbete under flera etapper. Resultatet får vi se i juni, då undersökningarna är klara.

Genom den kombinerade rollen som konsult och lärare vill han bidra till en starkare samverkan mellan näringsliv och universitet, och knyta ihop Norconsults kompetenser inom geoteknikområdet.

- Det som lockade hos Norconsult var det trevliga kontoret, framåtandan och möjligheten att jobba med teknikutveckling. Det finns en stor efterfrågan på geoteknisk kompetens i stadsutvecklingsprojekt där man förtätar och bygger på mark som redan är utsatt för påfrestningar. Mer kunskap om marken behövs, och särskilt tillståndsansökningar som blir mer komplext att hantera vid nybyggnation.