Parken är planerad att ligga nära 30 kilometer norr om Gotska Sandön i Sveriges ekonomiska zon, vilket innebär att tillstånd för anläggning, drift och avveckling av den planerade vindkraftsparken beslutas av regeringen. Parken kommer bestå av upp till 225 vindkraftverk och täcka ett ca 880 km2 stort område. En flytande vindkraftspark byggs med flytande fundament som är förankrade i botten via linor, kedjor eller liknande. Tekniken är väl beprövad inom olje- och gasindustrin och möjliggör anläggning av vindkraftverk på områden där det tidigare inte varit tekniskt möjligt, på grund av djupen. Det tilltänkta området har ett havsdjup på 100 – 200 m. Fördelarna med flytande vindkraft är flera, bland möjligheten att få tillgång till mycket goda vindförhållanden och en placering av parken långt från bebyggelse.
Flytande fundament innebär att fotavtrycket på havsbotten blir mindre än med bottenfasta fundament. Vidare utgörs området av döda havsbottnar, vilket innebär att det finns en avsaknad av bottenlevande organismer.
Inför inlämning av tillståndsansökan genomfördes flertalet utredningar, bland annat fågelutredningar, modellering av luft- och undervattensbuller, grumling och sedimentation samt skrivbordsstudier avseende kulturmiljö, fisk och marina däggdjur. Dessutom har riskberäkningar för sjöfarten gjorts.
Vindkraftsparken kommer att ligga långt ut till havs och synligheten från fastlandet kommer därför vara begränsad. Norconsult har tagit fram fotomontage och hinderljusanimeringar för att visa hur parken kommer att se ut både dag- och nattetid.
Norconsults miljö- och tillståndsteam har varit delaktiga i samrådsprocessen, samordnat genomförda utredningar och tagit fram MKB. Tidigare erfarenhet av projekt med havsbaserad vindkraft har varit till stor nytta även om etablering av en flytande vindkraftspark är ett nytt område. Nu ligger ansökan hos regeringen som kommer att skicka den till Länsstyrelsen för beredning. När Länsstyrelsen anser att ansökan är komplett går ansökan på en remissrunda till berörda myndigheter. Därefter ger Länsstyrelsen sin rekommendation till regeringen.
Cecilia Köljing
Kommunikatör