Bernhard har ett flertal tunga projekt i ryggen, bland annat Götatunneln. Redan från första dagen på Norconsult har hans ambition varit att utveckla teknikområdet och bidra med nya synsätt, bland annat genom bred rekrytering för att få in ny kunskap och etablera bolaget på nya marknader. Strategin har bevisligen fungerat då teamet tar sig an allt fler prestigeprojekt - inte minst Nordens största byggnad Karlatornet.
- Vår framgångsfaktor är att synas på många ytor, berättar Bernhard. Vi kan ta stora prestigeuppdrag också genom att hyra ut våra konsulter som specialister. Bergteknikgruppen är ett exempel, där några bergtekniker numera arbetar som underkonsulter i projektet Västlänken.
Framgången har dock haft ett pris. Avdelningen växte under de senare åren fort och medförde allt mer personalansvar och projektadministration. Bernhard längtade tillbaka till tekniken och sökte sig därför till Trafikverket som geoteknisk specialist under 2017.
- Först ville jag komma ifrån den tunga administrationen som chefsrollen innebar, säger Bernhard. Men i slutändan var det just personal- och utvecklingsfrågor som fick mig att komma tillbaka till Norconsult. Jag gillar att leda och hjälpa människor att utvecklas, säger han.
Nöjd över att vara tillbaka ser Bernhard ljust på framtiden. Om ett år ser han att teamet fortsatt arbetar med stora stadsplaneringsprojekt och gärna mer mot entreprenörer i utförandeskede. Bergteknikgruppen ska konsolidera sig och få ruljangs i sina uppdrag och hydrogeoleogerna ska bli fler. Projekt som redan är på gång är Frihamnen, Hisingsbron och uppdrag för flera av Västlänkens planerade stationer.
- Det känns väldigt roligt och givande att vara tillbaka. Framförallt för att vi fått fyra gruppledare som vi till stor del har rekryterat inifrån. Vår nya organisation underlättar för mig som teamchef på flera plan: rollerna blir tydligare, vi kan dela på ansvaret, ha ett utbyte av varandra i ledarfrågor och kan arbeta mer proaktivt än tidigare. Vi blir en mer hållbar organisation helt enkelt.