Pressbild Antarktis nära Davies Station

Norconsult inventerar växter på Antarktis

Norconsult Sverige har anlitats som underkonsulter av den norska statens byggherre Statsbygg för en naturinventering runt den norska forskningsstationen Troll på Antarktis. Uppdraget leds av Norconsult Norge och ska kartlägga växtligheten i den känsliga polarmiljön.

Antarktisfördraget är ett system med rekommendationer, beslut och åtgärder för hur Antarktis ska förvaltas. Fördraget antogs 1961 och har idag över 50 parter. Enligt fördraget får kontinenten och omkringliggande hav och öar bara användas för forskning och andra fredliga aktiviteter. Runt hela Antarktis finns därför ett hundratal forskningsstationer, de allra flesta på den Antarktiska halvön men även utspridda runt Östantarktis.

De svenska stationerna, Svea och Wasa, och den norska, Troll, ligger i Dronning Maud Land på så kallade nunataker, alltså berg som sticker upp igenom inlandsisen. De byggdes ungefär samtidigt, runt år 1990. Den norska stationen skulle bara vara tillfällig men har blivit kvar och genomgick en ombyggnation år 2005. Nu behöver den bytas ut, mycket på grund av väder och vind som kan nå över 100 meter per sekund.

– När man ska göra omfattande aktiviteter på Antarktis krävs en stor miljökonsekvensutredning med ett antal olika undersökningar. Det är just en sådan vi nu ska göra. Uppdraget utförs av mig och en av världens främsta experter på växter i området, professor Göran Thor på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Jag har själv en polarforskarbakgrund och detta blir min tionde expedition till Antarktis, inklusive fyra säsonger på den subantarktiska ön Sydgeorgien, säger Anders Modig, affärsutvecklare inom klimat på Norconsult Sverige.

Koll på hur vi påverkar miljön

Uppdraget handlar om en inventering av de växter som finns på nunatakerna, främst olika typer av lavar, alger och mossa. De kommer även passa på att inventera de fåglar som förekommer i området, exempelvis ispetrell och antarktisk labb.

– Syftet är att ha koll på hur vi påverkar miljön och ta reda på vilka områden som är extra känsliga. De finns ett särskilt bikupemönster på nunatakerna runt Troll som tar flera tusen år att bildas och i dessa områden brukar växterna husera. Vi kommer ta reda på hur det ser ut, vilka försiktighetsåtgärder som behöver tas, var man inte bör vara, köra eller gå, och så vidare. Sen kan man följa upp detta i framtiden för att se hur det utvecklas, säger Anders Modig.

I mitten av januari flyger projektgruppen hela vägen från Oslo till Troll med mellanlandning i Kapstaden, en resa på 24 timmar enkel väg. I bästa fall.

– Det måste vara klart väder för att planet ska kunna landa vid Troll. I annat fall blir vi kvar i Kapstaden en eller ett par dagar i väntan på bättre väder, säger Anders Modig.

Analys och rapport förväntas levereras under våren 2025.

  • Cecilia Köljing

    Kommunikatör

  • Kontakta oss