Översiktsbild på Furunäsets Företagsby i Piteå. Bild: Maria Fäldt

Norconsult storsatsar i norr: ”vi är bara i början av resan”

Utvecklingen i Övre Norrland är glödhet. Under de kommande 15 åren ska över tusen miljarder investeras i norr. Nu inviger Norconsult sitt nya kontor i Piteå och tar sikte på framtiden.

Norconsult har funnits i Piteå sedan 2009. Den 22 april invigs de nya lokalerna på Furunäsets Företagsby där hela personalstyrkan nu sitter samlade. På kontoret arbetar cirka 60 personer, både seniorer och nyexaminerade, inom bland annat arkitektur, konstruktion, installationsteknik, energi, industri, geoteknik, IT och infrastruktur.

– Vi är drygt 150 konsulter här i norr som har lång erfarenhet och en enorm bredd. Vi lägger stor vikt vid att finnas nära kunden samtidigt som våra konsulter har kontakt med specialister över hela landet samt i Norge, där vi är marknadsledande, säger Maria Åberg, marknadsansvarig i norr.

Kontoret i Piteå är en totalprojekterande enhet som tar projekt från förstudie till genomförande inom i princip alla teknikkompetenser. Norconsult är inblandade i flera av de stora projekten som nu tar fart, bland annat kopplat till Northvolt, Hybrit, LKAB, Polarbröd och Norrbotniabanan.

– Vi har full beläggning redan nu och då är vi bara i början av den här resan. Vi vill och behöver bli större inom samtliga tekniker. Då gäller det att få hit kompetens, säger Berndt Hortlund, sektionschef i Piteå.

Det bor runt 520 000 personer i området kring Boden, Luleå, Piteå, Skellefteå och Umeå i dagsläget. Enligt prognoser kommer ytterligare cirka 100 000 flytta in till följd av de stora investeringar som väntas. Tack vare inflyttningen är ännu fler uppdrag att vänta.

– Det är en väldig aktivitet runt dessa investeringar som genererar ännu fler uppdrag. Det handlar bland annat om att bygga den infrastruktur som behövs, exempelvis bostäder och förskolor, säger Maria Åberg.

Hon tror att vi kommer se ett högt tryck i Norr- och Västerbotten under lång tid framöver. Berndt Hortlund håller med.

– Detta är det hetaste området i Sverige under de kommande 15 åren, och vi ser mycket positivt på framtiden. Kanske är det nu Sverige vänds uppochner, skrattar han.