Här är hela programmet för Hållbarhetsveckan 2025.
Delta i Hållbarhetsveckan 2025
den 5-9 maj!
Kunskapsdelning är kärnan i Norconsults Hållbarhetsvecka. På Norconsult tror vi att ju mer vi delar med oss, desto mer växer vår gemensamma förståelse och förmåga att skapa hållbara lösningar. Därför bjuder vi in till en vecka där specialister från hela Norconsult delar med sig av kompetens och erfarenheter från våra marknadsområden: bygg, fastighet och arkitektur, infrastruktur, VA, industri, förnybar energi samt stadsutveckling.
Måndag 25 maj
För att förstå vikten av alla små beslut vi fattar dagligen behöver vi lyfta blicken rejält. Samhällsbyggandets vardag är ofta extremt komplex och det kan kännas omöjligt att förstå att det som just jag jobbar med i just detta uppdrag har någon betydelse. Men allt bidrar och allt påverkar. Från att välja återbrukade dörrar till energilager för hela stadsdelar behöver avståndet inte vara så långt. För Anders del började resan då han vid sitt skrivbord som nydanad konsult flyttade en hel motorväg flera hundra meter. Han vill nu dela med sig av insikterna i att alla val vi gör i vår vardag påverkar den värld vi lämnar efter oss. Vill man vara med och bidra till en hållbar framtid är det samhällsbyggare man ska vara!
Anders Modig är senior expert och affärsutvecklare inom klimat och hållbarhet på Norconsult. Han har arbetat med allt från klimatforskning på Antarktis till att utbilda styrelseproffs i affärsmodeller som skapar värde genom hållbart tänk.
Föreläsare
Anders Modig, Senior expert/Affärsutvecklare Klimat
Onsdag 7 maj
Hur gör man för att bedöma nyttan och beräkna klimatpåverkan av infrastruktur? Vi har tagit fram en metod åt Göteborgs stad som tar avstamp i samtliga dimensioner av hållbarhet - ekonomiskt, socialt och ekologiskt.
Föreläsare:
Carolin Folkeson, planarkitekt, planeringsarkitekt FPR/MSA
Johan Hultman, trafikutredare & hållbarhetsansvarig
Torsdag 8 maj
Planer för infångning och lagring av koldioxid (CCS), både biogen och med industriellt ursprung, håller på att realiseras i Sverige.
Stina Rydberg, hållbarhetsansvarig på division Energi & Industri, ger en bakgrund till vad CCS är, varför det är viktigt, hur stödsystemen ser ut i Sverige och vilka aktörer som i dagsläget har projekt igång. Hon gör också några nedslag i projekt där Norconsult aktivt bidrar till att förverkliga sina kunders CCS-planer, bland annat Stockholm Exergi och Växjö Energi.
Föreläsare
Stina Rydberg, projektledare Energi & Process
Uppsala är i full gång med planeringen för Sydöstra stadsdelen där bl.a. 21 000 bostäder och hållbara innovativa värmesystem, elsystem och styrsystem ska planeras och byggas. Nu behöver Uppsala hjälp av marknaden! Vilka aktörer finns det där ute som vill bli del av Uppsalas utveckling och arbeta tätt tillsammans med andra företag och Uppsala kommun?
Kom och lyssna på Fredrik Frensborg, affärsutvecklare på Norconsult, som samtalar med Marcus Nystrand som är stadsingenjör på Uppsala kommun om vilka tekniska system som Uppsala vill bygga.
Föreläsare
Fredrik Frensborg, affärsutvecklare på Norconsult
Marcus Nystrand, stadsingenjör på Uppsala kommun
I Uppsala är man övertygade om att kultur är avgörande frågor för att skapa attraktiva och hållbara stadsdelar. I den nya stadsdelen Främre Boländerna kommer kultur att kunna skapa sammanhang och möjligheten för människor att träffas och få verksamheter att utvecklas. Berlin är för Uppsala en förebild för såväl kulturens roller som ett aktivt medborgarengagemang och tillsammans är detta en riskminimerare och en möjliggörare!
Kom och lyssna på Fredrik Frensborg, affärsutvecklare på Norconsult, som under lång tid arbetat med stadsutvecklingsprojekt i Berlin och Uppsala, som samtalar med Patric Kiraly som är huvudprojektledare på Uppsala kommun och med Jan Sandred som är programchef på Vinnova.
Föreläsare
Fredrik Frensborg, affärsutvecklare på Norconsult
Patric Kiraly, huvudprojektledare på Uppsala kommun
Jan Sandred, programchef på Vinnova.
Fredag 9 maj
Det finns idag närmare 100 forskningsstationer på Antarktis. Verksamheten regleras genom Antarktisfördraget inom vilket miljöhänsyn är helt centralt. Ska man bygga om eller bygga en ny station på Antarktis krävs gedigna förundersökningar. Anders berättar om ett uppdrag som gick ut på att kartera växter i ett område i Dronning Maud Land på Antarktis där Statsbygg i Norge vill bygga en helt ny forskningsstation. Han går igenom de viktigaste delarna av fördraget och hur det kan komma sig att en konsult från Norconsult arbetar med denna typ av frågor på Jordens kallaste och torraste kontinent. Och så får vi ta del av Antarktis fascinerande miljö!
Anders Modig är senior expert och affärsutvecklare inom klimat och hållbarhet på Norconsult. Han är polarforskare i grunden och har arbetat med allt från klimatforskning på Antarktis till att utbilda styrelseproffs i affärsmodeller som skapar värde genom hållbart tänk.
Föreläsare
Anders Modig, Senior expert/Affärsutvecklare Klimat
Lina Ahlm
Miljö- och hållbarhetssamordnare
Kontakta oss
