Norconsult vinner internationellt arkitekturpris

Norconsult har vunnit ett arkitekturpris i kategorin ”Mixed Use Architecture” för CIK, Centrum för Idrott och Kultur i Knivsta. Priset är instiftat av European Property Awards och kommer att delas ut i London 27 oktober. I CIK har Norconsults arkitekter förverkligat Knivsta kommuns vision av en mötesplats där Knivstaborna kan samlas i gemensamma och olika intressen.

CIK är ett hus som möjliggör möten mellan många olika människor och intressen och det invigdes i december 2019. Projektet genomfördes som ett samverkansprojekt mellan beställare, verksamhet, entreprenör och alla konsulter. Anläggningen består av två stora sporthallar, kampsportslokal, scenkonstlokal, ishall och gemensamma kommunikationsytor med café, förråd, kontor och konferensrum.

Följ med på en tur runt CIK

- CIK är ett fantastiskt projekt och det tack vare det fina samarbetet under hela processen. Både samverkansmodellen med entreprenör och beställare och vårt tvärfackliga samarbete inom Norconsult har lett till det här fina slutresultatet, säger Julia Hjortmyr Grabe, arkitekt på Norconsult.

Byggnaden är på 15.300 m2 och är ett av Sveriges största trähus som byggts i modern tid. Byggnaden är certifierad enligt internationell passivhusstandard vilket innebär att den är mycket energisnål.

- De höga hållbarhetsambitionerna har varit med sedan start i projektet, säger Dan Johansson, arkitekt på Norconsult. Det är glädjande att konstatera att passivhustekniken i kombination med husets trästomme har visat sig passa väldigt bra för den här typen av anläggning, fortsätter Dan.

Förutom arkitektur har Norconsult medverkat med kompetenser inom akustik, scen- och AV-teknik, tillgänglighet, landskapsarkitektur, stadsbyggnad, BIM-samordning, inredningsarkitektur samt storkök.