Här kan du läsa mer om övriga seminarier* under Hållbarhetsveckan.
* många av seminarierna hålls på norska.
Veckan öppnades med ett panelsamtal om hållbarhet och artificiell intelligens och avslutades med reflektioner kring kompetens som är viktig för att vi som konsulter och arkitekter ska kunna bidra till det gröna skiftet! Under veckan delar våra medarbetare kunskap från uppdrag inom bygg, fastighet och arkitektur, transport, vatten, industri, förnybar energi, samhälle och stadsutveckling i Sverige och Norge och täcker ett brett spektrum av hållbarhetsrelaterade ämnen.
Missade du föredragen eller vill ta del av dem igen?
Nedan hittar du de inspelade föredragen.
Måndag 22 april
Norconsult bruker grønn og digital omstilling, også kalt den doble omstillingen, for å sette fart på det grønne skiftet. Fremtidens samfunn krever at vi tenker nytt, skaper nye samarbeidsformer og utnytter teknolog på en smart måte. Kunstig intelligens (KI) er allerede et viktig virkemiddel som benyttes innen flere fagområder, og som vil akselerere den bærekraftige utviklingen.
I dette webinaret vil Harald Nikolaisen, administrerende direktør i Statsbygg, Arne Meland, avdelingsdirektør i Statens vegvesen og Norconsults konsernsjef Egil Hogna, utforske hvordan bruk av kunstig intelligens kan brukes for å få fart på den bærekraftige omstillingen, og hvilke krav dette stiller til oss som rådgivere og til samfunnet som helhet.
Föreläsare
Egil Hogna, Konsernsjef - Norconsult
Harald Nikolaisen, Administrerende direktør - Statsbygg
Arne Meland, Statens vegvesen
Missade du föredraget?
Miljarder investeras just nu i nya och uppgraderade industrier i Norra Sverige – främst i Västerbotten och i Norrbotten. Elektrifieringen av den norrländska industrin, med fossilfritt stål, batterifabriker, elektrobränslen och mycket annat, kräver nya och uppgraderade fabriker, ny elproduktion, ny överföringskapacitet men kanske framför allt omdaning av hela samhällen.
Välkommen till ett föredrag om hur Norconsult har bidragit och bidrar till den stora omställningen i Norra Sverige!
Föreläsare
Johan Saltin, Affärschef Energi & Process
Missade du föredraget?
När uppdraget att projektera väg 19 startades stod det klart att Trafikverket hade stort fokus på hållbarhet. Projektet är ett lyckat exempel på hur beställaren, Trafikverket, och Norconsult tillsammans utvecklade en process för att främja hållbarhet i projektet. Processen togs fram med hjälp av Norconsults innovationsmetod och innovationsledare och lyckades konkretisera aktuella hållbarhetsfrågor och nå ett högre hållbarhetsvärde.
Välkommen till ett föredrag om ett projekt som på ett effektivt sätt lyckades att lyfta hållbarhetsfrågorna med en delvis ny process tillsammans med Trafikverket!
Föreläsare
Johan Hultman, Trafikutredare och hållbarhetsansvarig
Missade du föredraget?
Tisdag 23 april
Sankt Sigfrids plan i Göteborg är ett viktigt nav där biltrafik har dominerat och övriga trafikslag har fått samsas om de ytor som varit över. Frågan var om det var möjligt att skapa en attraktiv stadsmiljö på en sådan här trafikerad plats.
Välkommen till ett föredrag om hur Norconsult tog fram förslag på hur Sankt Sigfrids plan kan omdanas till en attraktiv mötesplats!
Föreläsare
Viktor Sköldstedt, Trafikutredare
Missade du föredraget?
Förekomsten av per- och polyfluorerade alkylsubstanser (PFAS) i dricks- och ytvatten har de senaste åren blivit alltmer uppmärksammat som ett problem. PFAS är en grupp långlivade kemikalier som är ett stort hot då de stör livsviktiga funktioner i olika organismer och är giftiga.
En kommun har upptäckt att PFAS-haltigt vatten från en tidigare deponi nådde dagvattennätet, som i sin tur mynnar ut i ett vattenskyddsområde. Kommunen uttryckte en oro för att detta på sikt försämrade dricksvattenkvaliteten.
Norconsults uppdrag var att undersöka förekomst och spridningsmönster av PFAS dagvattennätet, eftersom detta var transportsträckan mellan deponin och vattenskyddsområdet. Vi undersökte vilka PFAS-halter som fanns i dagvattennätets olika delar och utredde om fler källor än deponin bidrog med PFAS till dagvattennätet.
Välkommen till ett föredrag som visar hur Norconsults breda kompetens inom PFAS på ett kostnadseffektivt sätt stöttar kunder i sin hantering av PFAS i dagvattennät!
Föreläsare
Erik Ribeli, Miljökonsult
Missade du föredraget?
Onsdag 24 april
Hur kan ett samhälle omgärdat av värdefull åkermark växa? Klimatkrisen och det spända politiska världsläget utmanar vår livsmedelsförsörjning. Vårt stora importberoende av mat är redan idag en reell risk. Nu höjs allt fler röster för att skapa en mer hållbar och resilient inhemsk livsmedelsförsörjning. Vår jordbruksmark ses i det sammanhanget som en livsviktig resurs. Men runt om i Norden ger detta upphov till målkonflikter. Kommuner och byggaktörer upplever ofta jordbruksmarken är ett hinder för städer och samhällen att växa.
Välkommen på ett föredrag om hur Norconsult stöttar kommuner i deras beslutsprocess i komplexa avvägningar inom samhällsutvecklingen!
Vi visar på konkreta exempel och vägar framåt.
Föreläsare
Charlotta Boström, Samhällsplanerare
Fredrik Larsson, Samhällsplanerare
Missade du föredraget?
Sverige upplever värmeböljor som blir allt längre och mer frekventa vilket innebär en ökad hälsorisk särskilt för barn, sjuka och pensionärer. För dessa grupper kan vardagen under varma dagar utgöra en direkt fara när de försöker ta sig till platser som förskolor, mataffärer och apotek.
ChillPath är en interaktiv webbkarta som erbjuder innovativa perspektiv för stadsplanering kopplat till varma och svala stråk. Genom att integrera klimatfaktorer som temperatur, skugga och grönområden ger ChillPath stadsplanerare nya verktyg för att främja mobilitet i samband med hälsoskadlig värme. Med en kraftfull sökfunktion möjliggör kartan analys av värmeexponering mellan specifika adresser och viktiga målpunkter, och öppnar därigenom upp för nya lösningar för en hälsosam och hållbar stadsmiljö.
Föreläsare
Sonja Sandström, GIS-konsult
Missade du föredraget?
Malmö har som första kommun certifierat en stadsdel enligt Citylab och det är Norconsult som arbetat med certifieringen.
Välkommen till ett föredrag som kommer att ge svar på vad Citylab är, hur Citylab kan säkerställa att hållbara visioner blir verklighet och hur certifieringsprocessen går till! Malmös hållbarhetsprogram kommer visas som ett konkret exempel på vad som krävs för att leva upp till Citylabs standarder och krav.
Föreläsare
Dagmar Clough, Miljökonsult och ekolog
Camilla Estvall, Planarkitekt
Nora Harms, Kulturgeograf och samhällsplanerare
Missade du föredraget?
Torsdag 25 april
Botkyrka kommun behöver förbättra reningen av dagvattnet i stadsdelen Alby och har gett Norconsult i uppdrag att projektera ett system av dagvattendammar. I förlängningen kommer dammarna förbättra vattenkvaliteten i Albysjön och på sikt trygga dricksvattenförsörjning från Mälaren.
Med avstamp i Agenda 2030 och Botkyrka kommuns egna hållbarhetsmål togs hållbarhetsaktiviteter för projektet fram som sedan integrerades i projektets riskprocessmetodik där aktiviteterna viktades och tydligt kopplades till tidplan, ansvar och åtgärd.
Välkommen till ett föredrag som visar hur man på ett strukturerat arbetssätt i projekteringen hjälper kommunen att nå sina hållbarhetsmål!
Föreläsare
Axel André, VA-konsult
Missade du föredraget?
Hur kan vi vända den socialt utmanande utveckling vi ser i många städer? Sociala orättvisor, växande socioekonomiska klyftor, otrygghet, kriminalitet och utsatta stadsdelar står högt på agendan inte bara i Sverige och Norge, utan runt om i Europa. Vilka verktyg har vi inom planeringen för att motverka segregation och hur kan vi skapa socialt rättvisa städer?
Välkommen till ett föredrag där vi på Norconsult delar våra svar på frågor om social hållbarhet i planeringen! Vi går igenom vad social hållbarhet är, varför det är så viktigt att lyfta sociala frågor i planeringen. Och vi pratar om hur – det vill säga strategier, metoder och konkreta exempel för ökad social hållbarhet.
Föreläsare
Nora Harms, Kulturgeografi och samhällsplanerare
Gunnar Ridderström
Missade du föredraget?
Norconsult har, i tätt samarbete med kunden, utvecklat en produkt som med avancerad bildanalys och AI möjliggör en kostnadseffektiv kvalitetssäkring av producerat material. Behovet av manuell övervakning minimeras, samtidigt som felaktigt förpackade produkter kan cirkuleras in i produktionslinan igen. Öppen källkod ger en produkt som är hållbar för kunden över tid, vilket medför goda och långsiktiga relationer till våra kunder.
Välkommen till ett föredrag där ett konkret exempel presenteras. En produktionsanläggning för finpapper fått en kraftigt ökad effektivitet gällande upptäckt av felaktigt förpackade balar av papper! Produkten kan anpassas efter kundens behov och ger en framtidssäkrad kvalitetskontroll.
Föreläsare
Andrea Eidensten, Divisionschef Energi & Industri
Missade du föredraget?
Fredag 26 april
Hvilke muligheter og risiko gir nye krav og forventninger til bærekraftig utvikling for Norconsult, våre kunder og bransjer? Hvordan vil behovet for kompetanse endre seg, med natur- og klimaendringer, urbanisering, bruk av kunstig intelligens (KI), endrede arbeidsformer, EU-krav og nasjonale krav? Hva slags kompetanse og kapasitet må vi som selskap ha fremover for å kunne løse våre kunders – og samfunnets - utfordringer, om ett år, to år og om fem år?
Föreläsare
Janicke Garmann, Konserndirektør Bærekraft og Stab
Vegard Jacobsen, Konserndirektør Norge, Regioner
Lina Ahlm
Miljö- och hållbarhetssamordnare