Stora Nötögrundet, Piteå skärgård

Hus på Stora Nötögrundet, Piteå skärgård

Vi fick i uppdrag att rita huset på Stora Nötögrundet, som skulle vara anpassat för att fungera i livets olika skeden. Familjen ville planera för att huset som initialt skulle användas under sommarmånaderna. Längre fram i tid skulle kunna bli ett permanent boende för 2 vuxna.

”Ett funktionellt hus utöver det vanliga” var kundernas önskemål gällande husets formspråk och fasadutformning. Kvalitéer som god tillgänglighet, bra förvaringsmöjligheter samt ett generöst badrum med plats för klädvård var förutsättningar i ett tidigt skede i processen.

Huset är ritat för att uppfylla standard för permanent boende för två personer med möjlighet att arrangera den öppna multifunktionella loftytan till sov loft för gäster, kontor eller bara ett mysigt allrum där man kan njuta av vattenutsikten genom de stora glasspartierna.

Öppen planlösning med nära kontakt till vattnet

Konceptet består av att markplanet med hall, badrum och sovrum ligger i anslutning till en öppen-planlösning där vardagsrummet, köket och matplatsen har direkt visuell kontakt med vattnet. Den fristående, dubbelsidiga vedkamin i mitten, är synlig åt flera håll. Barnen eller gästerna kan vistas i loftet som är öppet mot resten av huset och ha direkt kontakt med de övriga sociala ytorna.

För att kunna njuta av vattenutsikten i norrläge från matplatsen, vardagsrummet och sovrummet, vinklades fasaden för att på så sätt fånga in det tidiga morgonljuset i sovrummet och de allmänna ytorna.


Trä i fokus

Trädäcket som omger huset, blev en organisk del av husets form och en direkt projektion av det stora taket runt huset. Uteplatsen följer husets funktioner och blir bredare där man önskar mest skydd och rum, längs gaveln mot sydväst och utanför matplatsen.

Träet dominerar fasadutformningen med generösa öppningar och stora synliga balkar, dimensionerade för att bära takets snöbelastning under den norrbottniska vintern. De råa, levande och minimalt behandlade träfasaderna, pelare och balkar, hyllar träets unika estetiska och mekaniska egenskaper som konstruktionsmaterial.


  • Jessica Eriksson

    Affärschef Arkitektur

  • Kontakta oss