Harjagersbadet exteriör

Nu invigs Harjagersbadet – Kävlinges nya badhus ritat av Norconsult

Den 9 september invigs Harjagersbadet, det nya badhuset i Kävlinge i Skåne. Norconsults arkitekter har ritat och projekterat hela kommunens nya familjebad som bland annat innehåller en motionsbassäng på 25 gånger 25 meter, två undervisningsbassänger, barnbad, friskvårdslokaler och en separat relaxavdelning med takterrass.

Badhuset som ligger centralt nära järnvägsstationen i Kävlinge är en del i utvecklingen av den nya stadsdelen Stationsstaden och ersätter två befintliga badhus i kommunen. Uppdraget, som Norconsult vann som ett partneringprojekt för Kävlinge kommun och Peab, började med ett programskede under 2018.

– Vi började med en tom tomt och medverkade i olika utredningar med brukargrupper och representanter från kommunen. Sedan utformade vi badhuset tillsammans med Peab och kommunen och har bistått med expertis hela vägen till färdigritad byggnad, säger Malin Ahlstedt, ansvarig arkitekt på Norconsult.

Byggnaden består av två tydliga volymer, en hög och bred för bassängernas utrymmen och en lägre och avlång för entré och omklädning. Den tar fasta på lokala traditioner genom materialen och hantverket i tegelfasaderna. Entréfasaden utmärker sig med ett stort glasparti som öppnar upp byggnaden för förbipasserande och blottar trappan som tar besökaren upp till foajén på bassängplanet. Från det högt belägna tågspåret och stationsstadens nya gångstråk ser man den utvändiga vattenrutschkanan och in i det stora bassängrummet. 

– Vi har jobbat mycket med att få till en varm och trivsam anläggning genom färg och materialval. Det ska vara något extra med det kommunala badet, man ska känna sig välkommen. Och det tycker jag att vi har lyckats bra med. Det har varit ett mycket bra samarbete i projektgruppen och det märks på resultatet, säger Malin Ahlstedt.