De stora bassängrummen får en stabil och lugn tyngd genom högblanka svarta terrazzofasader, medan de övriga delarna får ett expressivt uttryck genom vita glimrande bakbelysta fasader som annonserar badet mot entrétorget och förbipasserande i staden. På insidan har arkitekterna skapat en välkommande känsla med varma nyanser av terrakotta och orange i mittkärnan och blått och turkost i bassängrummen.
Tillgänglighet i fokus
Utformningen av simhallen bygger på en tydlig gestaltningsidé med en uppdelning av simhallens volymer som hjälper besökare att orientera sig genom badets olika delar. Tillgängligheten har varit en viktig aspekt genom projektet eftersom anläggningen ska passa alla invånarnas behov och funktionsvariationer, oavsett om det gäller föreningsliv, motionärer, rehabilitering eller familjer.
En simhall med något för alla
Besökarna har tillgång till en tävlingsbassäng på 50 x 25 meter med läktare, två undervisningsbassänger med höj- och sänkbar bassängbotten, ett familjebad med vattenrutschkanor med tio meters fallhöjd. I badhuset finns även ett gym samt en servering för besökarna i direkt anslutning till bassängerna.
Anläggningen inrymmer vattenaktiviteter för alla från baby till senior, vattenträning och simning för motionärer, simundervisning för skola, friskvård och rehabilitering, föreningsliv, och så förstås för hela familjen med rekreation, träning och lek.
Miljöbyggnad silver
Förutom arkitektur har Norconsult haft flera kompetenser med i projektet såsom badvattenrening, akustik, visualisering samt BAS-P och CAD/BIM-samordning.
Platsens geotekniska förutsättningar gjorde det fördelaktigt att hela byggnaden placeras ovan befintlig mark. I markplan finns friskvårdslokaler, personallokaler och teknikutrymmen samt huvudentré som välkomnar alla besökare. Simhallen är projekterad för att uppnå Miljöbyggnad Silver.
Täby simhall har blivit nominerad till årets stadsbyggnadspris i Täby.
Kontakt
Jessica Eriksson
Affärschef Arkitektur SverigeKontakta oss
