Malmö Live
Foto: Carl Jonsson, Skanska

Malmö Live - Konsertsal med akustik i världsklass

Malmö har fått ett efterlängtat konserthus med akustik i världsklass, som bidrog till vinst av priset Årets Bygge 2016. Norconsults akustiker har stått för all akustik i konserthuset.

Prestigefyllt projekt

Uppdraget med akustiken i det nya konserthuset i Malmö Live är ett av våra akustikers mest omfattande och prestigefyllda projekt. Projektet startade med att Norconsult, Skanska och Schmidt Hammer Lassen arkitekter i Köpenhamn vann en designtävling 2010 där fyra prekvalificerade team deltog.

Akustik i världsklass

Mycket stort fokus har lagts på akustik och ljudisolering i projektet. Såväl musiker som besökare är överens om att man fått en fantastisk konsertsal med akustik i världsklass, vilket har varit målet. Även den flexibla salen, benämnd "Kuben" visar sig ha synner­ligen goda akustiska egenskaper, vilket gör den lämplig för såväl konserter för kammarmusik och kör som rockkonserter. Konserthuset är hemvist för Malmö Symfoniska Orkester med övnings- och repsalar samt en flexibel sal och inspelningsstudio. Den stora salen rymmer över 1 600 publika platser.

Före invigningen hölls en provkonsert för inbjudna medverkande (cirka 1 500 personer), en provkonsert för abonnenter samt en konsert i samband med ISPA's (International Society for the Performing Arts) kongress. Jan-Inge Gustafsson, akustiker på Norconsult fick äran att ta de första tonerna inför publik ackompanjerad av Malmö Symfoniska Orkester.

Hör vad den legendariske tonsättaren Philip Glass tillsammans med världspianisterna Maki Namekawa och Anton Batagov tycker om akustiken