Göteborgs stad har ett pågående arbete med klimatanpassning och har fram tills nu fokuserat främst på översvämningsfrågor. Nu vill man även lyfta problematiken med värme.
– Värmekarteringar används i arbetet med detaljplaner och för att se var man behöver sätta in värmesänkande åtgärder, exempelvis i områden med hög värme som korrelerar med verksamheter där riskgrupper befinner sig, som förskolor, äldreboenden och sjukhus, säger Louise Lindén, GIS- och fjärranalyskonsult på Norconsult Sverige.
Från Norconsult medverkar kompetens från GIS- och fjärranalysgruppen, stadsbyggnad samt miljö och säkerhet. I uppdragets första del som berör själva värmekarteringen kommer arbetsgruppen titta på strålningstemperatur samt lufttemperatur nattetid över hela staden. Detta kommer resultera i en sammanvägd bedömning för var risken för värme är som störst.
– Detta görs med hjälp av olika GIS- och fjärranalysmetoder, några som vi har arbetat med tidigare och några nya som tagits fram i samband med ett examensarbete på Norconsult. Resultaten kommer sedan att presenteras i Göteborgs stads interna webbkarta som ett arbetsmaterial för stadens tjänstepersoner. Så småningom är tanken att kartorna ska bli publika, säger Louise Lindén.
I uppdragets nästa del ska Norconsult ta fram ett handläggarstöd som ska hjälpa stadens tjänstepersoner att tolka kartorna i olika planeringsskeden.
– Kartorna kan ha olika användning beroende på om det handlar om översiktsplan, fördjupad översiktsplan, detaljplan, och så vidare. Vi kommer även genomföra en dialog med relevanta personer från staden för att skapa förståelse för hur de planerar att använda värmekarteringen i deras arbete, säger Camilla Estvall, planarkitekt på Norconsult Sverige.
Uppdraget förväntas vara slutfört till årsskiftet.
Cecilia Köljing
Kommunikatör