Drönarvy över den planerade sociodukten Gällivare

Norconsult utreder stationsområdet i Gällivare

Gällivare kommun vill öka resandet med gång-, cykel- och kollektivtrafik. Samtidigt vill man göra tågstationen till en enkel och minnesvärd bytespunkt för både invånare och besökare. Norconsult Sverige har tagit fram ett förslag på en sociodukt – en bro som ska fungera som en port till Gällivare.

Norconsult har tagit fram ett förslag på en ny bro för gående och cyklister över järnvägen vid stationen i Gällivare. Valet föll på en sociodukt, en bro vars syfte är att hålla ihop sociala sammanhang och undvika en barriäreffekt. Planen är att sociodukten ska möjliggöra nya mötesplatser med utsikt mot Dundret och Vassara älv samt en passage över järnvägsområdet som är mer tillgänglig, robust och trygg än dagens gångbro.

– Med hjälp av en sociodukt kan man knyta samman centrum och Dundret över älven. Den ger plats för möten och vackra vyer över den storslagna naturen. Förhoppningen är att sociodukten kan fungera som en port till Gällivare och att den, tillsammans med hubbarna, kommer att berika upplevelsen av stationsmiljön, säger Dan Johansson, arkitekt på Norconsult Sverige.

Bytespunkt för expeditioner ut i naturen

Inom ramen för uppdraget har Norconsult även sett över utformningen av stationsområdets trafiklösningar, busshållplatser, parkeringar och parkmiljö. Bland annat föreslås järnvägsstationens närmiljö förstärkas med gröna inslag för att bidra till en tydligare koppling mellan stad, natur och grönska.

– Vi föreslår att parken framför stationsbyggnaden planeras om till förmån för gående, cyklister och andra oskyddade trafikanter och att mer utrymme ges åt besökare och människor som byter färdmedel, säger Annika Sterte, landskapsarkitekt på Norconsult Sverige.

Förslaget rymmer även ett program med tre olika mobilitetshubbar som välkomnar turister och lokalbor vid ankomsten till Gällivare. Hubbarna hjälper besökare att enkelt och smidigt röra sig mellan olika målpunkter utan att vara beroende av bil.

– Stationen ska kunna fungera som en bytespunkt mellan trafiknätet och expeditioner ut i naturen med exempelvis hundspann, skoter eller skidor. Hubbarna erbjuder även cykeluthyrning och självservice, café, butik samt väntsalar där man kan hålla sig varm, säger Dan Johansson.

Om projektet:

Uppdraget har genomförts på beställning av Gällivare kommun och har finansierats via statligt stöd till innovativa och hållbara samhällsbyggnadsprojekt 2023. Från Norconsult medverkar trafikplanerare, landskapsarkitekt, arkitekter, brokonstruktörer och samhällsplanerare. Utredningen är nu överlämnad till Gällivare kommun för vidare beredning.

Läs mer om utveckling i Gällivare: Innovativa och hållbara samhällsbyggnadsprojekt i Gällivare | Gällivare kommun

  • Cecilia Köljing

    Kommunikatör

  • Kontakta oss