När Norconsult får i uppdrag att ta fram en detaljplan åt en kommun startar arbetet med att identifiera vilka utredningar vi behöver göra. Har kommunen en relativt ny skyfallskartering så ger den en första indikation om vi behöver ta fram en fördjupad kartering för just detta område. När detaljplanen är fastställd tar kommunen i bästa fall fram en plan som beskriver hur man önskar att vatten ska ställa sig vid kraftigt regn eller skyfall — viktig information när man fortsätter planera på en lägre nivå.
Skyfallskartering är ett centralt underlag som visar ytavrinningsstråk och var vatten ställer sig vid väldigt kraftiga regn. Med karteringen som grund överlagrar man med skikt som visar samhällsviktig verksamhet såsom sjukhus eller högprioriterade vägar i vägnätet. Viktig information som man inte vill få in för sent i en bygg- eller planprocess.
De skyfallskarteringar som Sveriges kommuner har gjort håller olika kvalitet. De som är fem till sex år gamla har ofta inte tillräcklig upplösning och behöver ersättas med en ny.
— Möjligheten att ta fram karteringar har förbättrats. Tidigare kommunövergripande karteringar hade en upplösning på 4x4m men de nyare har en upplösning på minst 2x2m, berättar Martin Rosén, VA-utredare hos Norconsult. Ibland har vi möjlighet att köra om karteringen med högre upplösning och på så sätt visa hur det kommer att se ut i framtiden. Men, det sparar pengar åt kommunen om det finns en relativt ny skyfallskartering, säger Martin.
När det gäller ny bebyggelse finns det krav från Boverket att området ska kunna klara ett så kallat 100-årsregn, det vill säga ett mycket kraftigt regn som inträffar i snitt en gång vart hundrade år i ett definierat geografiskt område.
- Vi som konsulter måste kunna visa att vi inte försämrar nuvarande situation med den nya bebyggelsen. För att visa hur ett område ska kunna klara av ett 100-årsregn använder vi visualiseringar, till exempel 3D-modeller, som visar hur en yta kan vara multifunktionell, säger Lotta Trotzig, landskapsarkitekt på Norconsult. Visualiseringarna visar hur en yta kan vara en vistelseyta men tillåtas att svämmas över vid kraftigt regn och hur avrinningsstråk planeras in, säger Lotta.
- Även om kommunen har en skyfallskartering förordar vi att man gör en konsekvens- och sårbarhetsanalys för att identifiera alla platser som är sårbara för bland annat översvämning. I översiktsplaneringen är det relativt vanligt men det är inte många kommuner som gått vidare och gjort en konsekvens- och sårbarhetsanalys i sitt detaljplanearbete, säger berättar Martin.
Ny teknik och nya metoder visar var problematiken är som störst men i nästa steg måste olika lösningar värderas. Läs mer om hur Norconsult jobbar med att jobba med vattnet i vår nästa artikel "Kan höga vattenflöden inspirera i stadsplaneringen?".
Läs även: "Kommuner får ta konsekvensen för tidigare misstag"
Sandra Kuru
Affärschef Vatten & Klimat
Sara Wrethed
Affärschef Stadsbyggnad, Landskap & Miljö