Förekomst av PFAS-ämnen är en stor utmaning i många delar av landet. Det sker ett läckage av PFAS-ämnen till grund- eller ytvatten, vilket utgör en risk för dricksvattenförsörjningen. Detta kräver en utbyggnad av reningssteg i många vattenverk och VA-bolagen står inför viktiga beslut kring val av beredning och hur den tillgängliga finansieringen inom sektorn ska prioriteras.
Större bolag genomför i regel pilotförsök där olika tekniker undersöks under en längre period. Resultaten ligger till grund för utvärdering av lämplighet av teknik, driftförhållanden och driftkostnader. För små vattenverk saknas ofta ekonomiska förutsättningar för piloter.
– Det finns en utmaning för mindre vattenverk som inte har kommit lika långt i arbetet. Men om vi agerar hjälpreda åt de mindre så behöver inte alla sina egna piloter, säger Stephan Köhler, specialist inom dricksvattenrening på Norconsult Sverige.
Beräkna klimatpåverkan
I den aktuella rapporten sammanställs teknisk information om de mest lämpliga beredningstekniker samt deras för- och nackdelar. Ett flertal vattenverk, inklusive projektets deltagande VA-organisationer, Laholmsbuktens VA AB, VIVAB och Kungälvs kommun, har samlat in en gedigen mängd data från pilotstudier med olika tekniker, exempelvis membranteknik, kolfilter och filter med jonbytesmassa. Dessa data kommer att kompletteras med data från ytterligare VA-organisationer.
Dessutom kommer hållbarhetsaspekter, arbetsmiljö och leveranssäkerhet integreras i rapporten via ett opensource-verktyg framtaget av Svenskt Vatten som hjälper VA-organisationer att enkelt beräkna sin anläggnings klimatpåverkan.
– Det kan till exempel handla om vilka kemikalier som används och hur mycket, hur stor energiförbrukningen är och vad det finns för nyttor från biprodukter. Vi har påbörjat ett arbete med att komplettera verktyget så att klimatpåverkan för de vanliga reningsteknikerna membranteknik, jonbytesteknik samt aktivt kol kan utvärderas i större utsträckning, säger Ludwig Hedberg, utredare inom VA-process på Norconsult Sverige.
Projektet är begränsat, både tidsmässigt och finansiellt. Rapporten ska levereras i april och efter därefter finns det egentligen mer att göra.
– Vi kommer bara hinna sammanställa data och ta fram enklare mallar, mer praktiska erfarenheter hinner vi inte med inom ramen för det här projektet. Arbetet går dock helt i linje med andra pågående projekt om PFAS så vi är glada över att vi får chans att fortsätta utveckla vår redan goda kunskap inom området, säger Stephan Köhler.
Om projektet
Medverkande: Norconsult Sverige, Chalmers, Laholmsbukten VA, Kungälvs kommun samt Vatten och miljö i Väst AB
Från Norconsult medverkar utöver Stephan Köhler och Ludwig Hedberg även Josefin Moberg, senior kemiingenjör, och fyra exjobbare.
Cecilia Köljing
Kommunikatör