Araz Ismail (bilden) var på plats och tog emot priset. Foto: Norconsult

Med kreativa lösningar från Norconsult vinner Östra länken Årets Bygge

Norconsult har varit ansvarig projekteringsledare och stått för mycket av själva projekteringen vid prestigeprojektet Östra länken åt Luleå kommun. Vid måndagens gala för Årets Bygge på Cirkus i Stockholm stod det klart att projektet röstats fram som vinnare av expertjuryn.

Det är extra roligt att det i år är första gången som ett infrastrukturprojekt tilldelas utmärkelsen. Förutom projekteringsledning har Norconsult ansvarat för MKB och projektering av geoteknik, VA, gata, cykel- och gångstråk, förstudie broar samt optofibernät.

 

- Vi är fantastiskt glada över att Östra länken gick ut som vinnare i den hårda konkurrensen. Vi är många som jobbat i projektet som startade 2012 och vinsten är ett fint kvitto på att vi samarbetar bra och levererar med kvalitet”, säger Leif Palage, teamchef Mark, i Luleå.

 

- Nu blir det att fira med alla Norconsults inblandade kompetensteam från alla orter”, fortsätter han med ett leende.

 

Årets Bygge lyfter fram exempel på det bästa byggsektorn presterar ur ett antal kriterier i projekt som färdigställts under året. Tävlingen är ett samarbete mellan Svensk Byggtjänst och Byggindustrin och vinnarna utses av en expertjury.

 

Juryns motivering till årets vinnarbidrag

"Gemensamma mål, öppna böcker och korta kommunikationsvägar är några av verktygen för ett projekt som är långsiktigt till sin natur och ger förutsättningar för tillväxt. Innovativa lösningar, hög teknisk precision, säkerhet och kvalitet förenas med gestaltningsprogram över ett av naturens grundelement. Årets Bygge 2018, Östra Länken i Luleå, kan därmed beskrivas som samhällsbyggnad på riktigt, en vattnets nya huvudväg genom den växande staden."