Foto: Åke Eson Lindman, LLP arkitektkontor

Norconsult har projekterat akustik och VVS i Årets skol- och förskolebyggnad 2022

För tredje året i rad utser Nohrcon “Årets skol- och förskolebyggnad”. I år går priset till Förskolan Träffen i Nyköpings kommun där Norconsult ansvarat för både akustik och VVS-lösningar.

Norconsults Gunilla Sundin, som har ansvarat för akustiken i byggnaden, är stolt och glad över utmärkelsen.

- Det har varit ett roligt och givande projekt som präglats av en ansvarsfull projektering och ett gott samarbete mellan våra kollegor inom VVS, arkitekten LLP och förstås Nyköpings kommun.

Som erfaren och passionerad akustiker har Gunilla utvecklat fler sinnen än hörsel för att värdera ljudkvalitén i en byggnad, även i denna:

- Du kan nästan se att byggnaden har en bra ljudmiljö genom att titta på materialvalen och hur man har kombinerat dem. Det kommer sig av att vi kunnat ta fram kreativa lösningar efter de förutsättningar som VVS har gett oss, fortsätter hon. VVS-lösningarna samspelar med akustiklösningarna, säger hon. Martin Åhré, Teamchef Installationsteknik, håller med:

- Vi har verkligen tagit vara på varandras kompetenser på bästa sätt i detta projekt. Det gäller inte bara inomhusmiljön, även utvändigt har akustikerna anpassat sina lösningar efter fläktljudet som kommer av våra installationer så att de ska ha så lite inverkan som möjligt på ljudmiljön, säger Martin.

En expertjury har valt ut 5 projekt bland de många nominerade skolor och förskolor. Projektet ska vara färdigställt max 15 månader innan nomineringen. Byggnationen ska ha avslutats i perioden september 2020 – december 2021, ha en areal på minst 400 m² och ska ligga i Sverige.

Juryns motivering lyder:

Ett hus med sådan respekt för barnens skala. Nätta rum med fina samband och bra kontakt med utemiljö. Känns som att angränsande utrymmen under tak skapar möjlighet att flytta ut verksamhet på ett fint sätt. Ett litet men mycket intressant projekt som lyckas fånga en särskild stämning omkring förskolebarns första möte med skolan som institution. God funktionalitet med egna entréer till samtliga klasser via balkongen. Fina interiörer och materialval